Du skriver til mennesker, men optimerer til maskiner!

SEO eller søgemaskineoptimering betyder, at du ved at optimere din hjemmeside får gratis, organisk trafik gennem søgemaskiner som Google, Bing, Yahoo eller lignende.

Organisk trafik er den trafik du får på din side gennem søgemaskinerne, uden at betale for det. Til forskel fra betalt trafik, hvor du betaler for at komme til at stå øverst på søgeresultatsiden (annoncer).

Det er udelukkende organisk trafik, jeg taler om her, når jeg fortæller, hvordan du med få tiltag, kan optimere din hjemmeside.

Hvad er SEO?

Så snart du lancerer din hjemmeside, begynder søgemaskinerne at crawle og indeksere din hjemmeside, for at forstå hvilke informationer den indeholder, samt hvornår det vil være relevant at vise indholdet. På den måde bliver det lettere for Google, Bing mfl. at vise den rigtige artikel/side, når en person søger på et ord eller sætning i søgemaskinen.

SEO refererer altså til processen med at gøre din hjemmeside tilgængelig for søgemaskinerne.

Jeg inddeler SEO i tre hovedgrupper:

  • Praktisk SEO.
  • Teknisk SEO.
  • Linkbuilding.

I denne artikel fokuserer jeg primært på praktisk SEO, men kommer også lidt ind på både teknisk SEO og linkbuilding.

Hvorfor er SEO vigtig?

Prøv at tænke på dine egne søgevaner. Lad os forestille os, at du går på Google og søger efter et bestemt emne – det kunne fx være ‘vægttab’. Det er dog meget overordnet, så du får utrolig mange resultater, som ikke lige var dét du ønskede. Du præciserer derfor din søgning, og søger på ‘vægttab uden sult’. 

Når du trykker enter, får du straks en liste over Googles resultater, som den finder frem blandt alle de sider, som handler om vægttab uden sult.

Tænk nu på, hvad du klikker på. Går du til side 2 eller 3? Min formodning er, at du bliver på side 1 og højst sandsynligt klikker på et af de første resultater, som Google har fundet frem.

Ville det ikke være dejligt, hvis du lå som én af de første resultater med din egen virksomhed?

Det her viser vigtigheden af SEO. Din prioritering bør derfor være, at ende på side 1. Det er muligt gennem SEO optimering af din hjemmeside.

Der er mange områder inden for SEO, som du kan arbejde med. Mange kræver lidt mere teknisk flair, hvor andre er lavthængende frugter.

Det er netop disse lavthængende frugter, som jeg fortæller om i dag.

Sådan SEO optimerer du din hjemmeside

Lad os se på de 7 SEO for begyndere tips, som du kan implementere allerede i dag.

1. Find relevante søgeord (søgeordsanalyse)

Søgeord er vigtige, da de ikke kun fortæller dine læsere om emnet for din side/artikel. Det fortæller også søgemaskinerne, at dette er artiklen, de skal vise, når en person søger på netop dit søgeord. 

Det er altså søgeord, folk søger på i Google, hvilket er årsagen til, at du bør have fokus på, hvad din målgruppe søger efter.

Hold derfor øje med, hvad din målgruppe spørger om, i din gruppe på Facebook, Instagram eller mailer til dig. Du kan også se, hvad de spørger om i andre grupper, hvor du også er medlem.

2. Struktur af indhold

Strukturen fortæller Google, hvad der er vigtigst på siden.

Google læser en side ud fra overskrifter, markeringer med fed, punktopstillinger osv. 

Struktur handler derfor typisk om overskriftniveauer.

H1 (Headline 1) er den primære overskrift, som også skal indeholde det primære søgeord. Der må kun være én H1’er på en side/artikel.

H2 er næstvigtigst. Herefter kommer H3 ned til H6.

Der er ingen grænser for, hvor mange H2’er – H6’er der kan være på en side, men prøv at bygge det logisk op, som da du skrev en rapport.

3. Meta titler & – beskrivelser

Når folk søger på et ord eller sætning i en søgemaskine, får de en liste med søgeresultater frem. De vælger herefter den artikel, som taler mest til dem gennem titel og beskrivelse.

For dig og din virksomhed er det vigtigt, at du ligger på side 1 og gerne så højt oppe på siden som muligt.

For at lave en god meta-tekst, skal du have fat i dine søgeord, som du fandt, da du skrev din artikel. Ud fra disse søgeord, samt titlen på din artikel/side, laver du en fængende, men stadig sigende meta titel.

Beskrivelsen bør ALTID indeholde en CTA (Call-to-action), samt en god opsummering af indholdet af artiklen/siden.
En CTA kunne fx være Se her, læs om, læs mere, køb, forstå hvorfor eller lignende.

4. Alt tekster på billeder

Alt-tekst på dine billeder, hjælper Google til at forstå, hvad billedet handler om.

Forestil dig, at du har en online shop, hvor du sælger skjorter. Du uploader et billede af en blå skjorte i lækker kvalitet. Billedet hedder img1258.jpg, og du gør ikke andet ved det.

Google vil læse dette billede som <img src=”img1258.jpg” alt=”” /> Det vil være helt umuligt for Google at finde ud af, hvor den skal placere billedet.

Du skal i stedet sørge for at give dine billedet et sigende navn – i dette tilfælde kunne det være skjorteblaa.jpg. Når du lægger billet op på din hjemmeside, har du mulighed for at give billedet en alternativ tekst, som hjælper søgemaskinerne med at indeksere billedet. Det kunne fx være Blå skjorte i lækker kvalitet.

Google vil nu læse billedet som <img src=”skjorteblaa.jpg” alt=”Blå skjorte i lækker kvalitet” />

Når folk søger på skjorter i lækker kvalitet (hint hint – dette vil være dit søgeord), så vil de få dette resultat frem, og billedet vil blive vist på billed-søgeresultatsiden.

Det hjælper dig også at ligge godt på søgeresultatsiderne med dine billeder, da du både får flere besøgende på din hjemmeside – og det kan vi godt lide – men Google vil også fremhæve dit resultat højere oppe på listen.

5. Link til egne og andres side

Linkbuilding er som et ‘like’ på det sociale medier

Linkbuilding er en vigtig disciplin ifm. SEO. Når andre linker til din side (backlinking), fortæller det Google, at andre anbefaler din side. Det ser Google som en anerkendelse, og det bliver taget med i betragtningen, når Google ranker indhold på søgeresultatsiderne. Det samme gør sig gældende, når du linker til andre.

Når du linker til dine egne artikler/sider (intern linkbuilding), hjælper det Google til at forstå, hvordan din side hænger sammen. 

Et andet plus er, at du holder læseren længere tid på din hjemmeside, hvilket også fortæller Google, at det er værd at ranke din side højt.

6. Opdater gamle sider og tilføj nye

Noget af det værste både Google, men også dine læsere ved, er gamle, uddateret sider. Eller sider, som ikke længere eksisterer (fejl 404). Det virke sjusket og som om hjemmesiden ikke længere bliver vedligeholdt.

Det betyder også, at sjældnere og sjældnere får besøg af Googles indekseringsbot, da de begynder at se din hjemmeside som ‘ikke værdifuld’. 

Ved at holde hjemmesiden opdatet, forny siderne og meget gerne opdatere med nyt indhold med jævne mellemrum, fx gennem en blog, vil Googles bot komme forbi din hjemmeside med jævne mellemrum og indeksere siderne. Det viser Google, at du er værd at holde øje med, og kan også hjælpe dig til at øge din ranking på søgeresultatsiderne.

7. Optimér billeder

Hver gang du uploader et billede til din hjemmeside, er det med til at gøre siden langsommere. Jeg ser tit hos mine kunder, at de uploader et billede i alt for stor pixel-størrelse og de fylder nogle gange flere MB. 

Optimalt bør dine billeder fylde op til omkring 100kb.

Jeg laver næsten alle mine billeder til min hjemmeside, sociale medier og nyhedsbrev mm. i Canva, som efter min mening er det bedste online billedbehandlingsprogram til ikke grafikere.

Jeg gemmer billederne i jpg-format, da det er lettere at få dem til at fylde mindre. Er de stadig for store, bruger jeg programmet tinypng.com til at komprimere dem yderligere, uden synlig forskel.


Har du lyst til at prøve Canva Pro gratis i 30 dage, kan du klikke her: Prøv Canva Pro i 30 dage

Det er et affiliate link, hvilket betyder, at hvis du vælger at klikke på linket og efterfølgende købe et pro abonnement, så modtager jeg en mindre provision. Det vil ALDRIG medføre ekstraomkostninger for dig.


Jeg håber, min artikel med SEO for begyndere – 7 tips du kan indføre straks, har vist dig, hvordan du med enkle metoder kan forbedre den organiske trafik til din hjemmeside, og inspireret dig til, at arbejde lidt mere med SEO, når du skriver tekster til din hjemmeside.