Det kan være dyrt at være selvstændig, især som nystartet, hvor anbefalinger til forskellige programmer og værktøjer flyver ind fra højre og venstre. 

Det er super svært at finde ud af, hvad man egentlig har brug for. Tro mig, jeg har brugt mange tusinde kroner på programmer, som jeg ikke fik brug for, eller som ikke fungerede for mig. 

Og i starten, hvor pengene var små tænkte jeg også, hvorfor betale andre for at gøre noget, som jeg selv kan gøre – men jeg må også bare erkende, at den tid jeg brugte på at finde ud af, hvordan ‘noget’ hang sammen, så jeg kunne gøre det selv, har været meeeget dyrer end, hvis jeg havde hyret nogle til at gøre det for mig – både i tid, frustrationer og penge.

Som webdesigner ved jeg dog også, hvor vigtigt det er at have de rette værktøjer, som hjælper mig i min hverdag, og som kan gøre livet som virksomhedsejer så meget lettere.

Med de rigtige værktøjer bliver mit arbejde lettere og jeg bliver meget mere effektiv.

At finde de rette værktøjer, som passer til et stramt budget, kan være udfordrende.

I denne artikel viser jeg de 5 must-have værktøjer, som er både budgetvenlige og essentielle for min (og måske din) virksomhed.

(NB! For fuld gennemsigtighed vil jeg nævne, at nogle af linkene herunder er affiliate links. Det betyder, at hvis du tilmelder eller køber nogle af produkterne, får jeg en mindre provision. Det vil aldrig få indflydelse på dig eller din pris. Jeg anbefaler udelukkende virksomheder, som jeg enten selv bruger eller har brugt og som jeg kan stå inde for.)

Men lad os komme i gang.

5 must-have værktøjer i din virksomhed

Dinero (gratis version)

Som selvstændig er du efterhånden nødt til at have et regnskabsprogram, som kan holde styr på dine indtægter og udgifter. For nogle virksomhedstyper er det endda et krav, at du bruger et godkendt program og ikke bare sidder med tallene i et Excel-ark.

Dinero er et online regnskabsprogram, som hjælper dig med at holde styr på dine udgifter og indtægter. Du kan sende fakturaer og generelt holde styr på din økonomi. Den gratis version tilbyder de grundlæggende funktioner og er perfekt at starte med. 

Det jeg er rigtig glad for ved Dinero, er, at den er super brugervenlig. Det er let at oprette fakturaer og holde styr på dine udgifter. Jeg har brugt den gratis version siden jeg startede min virksomhed, og jeg er på ingen måde tal jonglør.

Besøg Dinero

Mailerlite (gratis version)

Noget af det vigtigste, du kan komme i gang med som nystartet, er en mailingliste. Til forskel fra de sociale medier, ejer du nemlig denne liste af personer, hvorimod du risikerer at miste hele din følgerskare, hvis der sker noget med fx Facebook eller Instagram.

Mailerlite er mit foretrukne e-mail-marketing værktøj, hvor du har mulighed for at oprette og sende nyhedsbreve til dine abonnenter uden nogen former for kendskab til kode. Med gratis versionen har du adgang til funktioner, som ofte koster penge hos andre udbydere. Det er fx e-mail-skabeloner, automatiseringer og analyser. Det er især automatiseringerne, som du skal lægge mærke til. Det er normalt ikke muligt hos andre e-mail-udbydere. 

Mailerlite er samtidig brugervenligt og overskuelig at finde rundt i. 

Besøg Mailerlite

Reklame - e-bog Byg din WordPress hjemmeside

Asana (gratis version)

Asana er et projektstyringsværktøj. Det er hér jeg organiserer hele min virksomhed, fra tanker og ideer til projekter og skabeloner. 

Du kan både bruge det med et team eller bare dig selv. Du kan oprette projekter, sætte deadlines og helt generelt styrer din virksomhed herfra. Du kan starte fra en af de prædefinerede skabeloner, som Asana tilbyder, eller lave din egen. 

Asana er umiddelbart enkel at bruge, men man skal naturligvis lige lære de forskellige muligheder og opsætninger, men sådan er det jo med rigtig mange værktøjer og programmer. Men helt grundlæggende, er Asana let at finde rundt i.

Besøg Asana

Canva Pro (betalt version)

Uuh nu bliver det sjovt. Jeg elsker nemlig Canva. Men det er også et sort hul, så når jeg er gået i gang, så er det nærmest som at starte en Netflix serie og vupti, så har man set en hel sæson – kender du det…?

Canva er et grafisk designværktøj, hvor du kan skabe fantastiske billeder til din hjemmeside eller sociale medier – eller hvor du ellers har brug for grafik. Den store fordel med Canva er, at du ikke behøver være grafisk designer eller kunne finde ud af at sætte ting sammen, så det ser godt ud. Canva har tusindvis af skabeloner, som du kan bruge og justere, så de passer til dit brand.

Jeg anbefaler Canva Pro når du er virksomhedsejer fordi, det sparer dig for oceaner af tid, når du fx laver grafik til Instagram, Tik-Tok, Snapchat eller Facebook, eller hvor du har en profil. Du kan nemlig med få tryk ændre ét billede, så det passer til alle de størrelser, du har brug for. Men der er naturligvis mange fordele med Pro versionen, som fx at kunne fjerne baggrund fra billeder, som også er én af de funktioner, jeg bruger helt utrolig meget. Eller oprette en brandmappe, så du ikke behøver huske på dine brandfarver og skrifttyper.

Canva tilbyder som sagt en bred vifte af skabeloner, herunder grafik på sociale medier, præsentationer, plakater og mere. Du kan tilpasse disse skabeloner med din egen tekst, billeder og branding. Canva tilbyder også en mobilapp, så du kan lave grafik på farten.

Hvis du ikke allerede har Canva i dag, har du mulighed for at oprette dig som bruger, og prøve Canva Pro i 30 dage. Ønsker du ikke at beholde pro versionen, kan du blot fortsætte med gratis versionen.

Prøv Canva Pro i 30 dage

Elementor Pro (betalt version)

Jeg kan ikke skrive om uundværlige værktøjer i min virksomhed uden at fortælle om  Elementor – det kræver, at du bygger din hjemmeside i WordPress, men det gør du naturligvis også… ikke? 

Elementor er en pagebuilder til WordPress, det betyder helt enkelt, at den giver dig byggeklodserne til at lave indhold til dine sider. 

Med Elementor bliver hele processen med at bygge hjemmesider så meget lettere. Du kan både bygge din hjemmeside fra bunden, eller bruge nogle af de flotte skabeloner, som Elementor tilbyder.

Der er både en gratis – og en pro version, og det vil være enkelt bare at sige, at du bruger gratisversionen. Men som med alle andre ting, så er der fordele at hente ved at bruge pro versionen. De fordele opvejer efter min mening ulemperne ved at bruge gratis versionen, så det er penge godt givet ud.

Besøg Elementor

Få overblikket over dine udgifter

Som jeg skrev i starten af denne artikel, så har jeg brugt alt for mange penge på værktøjer og programmer, end hvad jeg tør tænke på. 

Og selvom mange værktøjer er essentielle for selvstændige uanset om du er webdesigner, coach, behandler eller noget helt andet, så er det vigtigt at holde styr på dine udgifter og se, om du virkelig bruger dem alle, eller om du kan droppe nogle af dem.

Det er nemlig nemt at blive fanget af begejstringen ved nye værktøjer, programmer og abonnementer, især hvis du følger en person inden for din niche, som anbefaler eller bruger et bestemt værktøj. Men det er vigtigt at vurdere, om de rent faktisk hjælper din virksomhed.

En måde at gøre dette på er at skrive alle dine udgifter til værktøjer og programmer ned og vurdere, om du reelt får noget ud af dem. 

  • Bruger du dem ofte, så det kan betale sig at beholde dem? 
  • Er der værktøjer, som du ikke har brugt længe? 

Overvej, om der er noget du kan droppe, så du på den måde kan spare penge i din virksomhed.

Afslutningsvis

Afslutningsvis kan det som virksomhedsejer gøre hele forskellen i din produktivitet og effektivitet at have de rigtige værktøjer. Det er dog vigtigt at finde værktøjer, der passer til dit budget og giver værdi til din virksomhed. Asana, Canva, Mailerlite, Elementor Pro og Dinero er alle vigtige værktøjer, og da du kan bruge gratisversionen på de fleste, er det også hvad jeg vil kalde budgetvenlige. Husk at skrive dine udgifter ned og evaluere dem regelmæssigt for at sikre, at du får mest muligt ud af dine værktøjer og programmer.