Vores tålmodighed er ikke særlig stor. Tænk på, hvor hurtigt vi zapper mellem kanaler eller apps, vi tjekker vores mobil hver 5 minut og vi hopper rundt mellem forskellige hjemmesider. Vi streamer serier og film på tabletten samtidig med, at vi er på mobilen eller computeren.

Det tager 3 sekunder for en læser at vurdere, om hun vil blive på hjemmesiden eller hoppe videre.

Når vi besøger en hjemmeside, er vi blevet forvent med hurtigt internet og hurtig fart. Derfor regner vi også med, at hjemmesiden loader straks.

Google belønner hurtige hjemmesider

Google belønner det, der hedder ‘load-hastigheder’ højt. Dvs. de kigger på, hvor hurtig din hjemmeside er om at vise indholdet på siden. Jo hurtigere din hjemmeside er, des mere synlighed får du hos Google.

Samtidig vurderer Google din hjemmeside ud fra Mobile-first princippet. Altså ud fra, om din hjemmeside bliver vist korrekt på mobile enheder.

Det betyder, at Google belønner hurtige hjemmesider, der er mobiloptimeret, med større synlighed.

Sådan forbedre du selv hastigheden

Der er flere forskellige parametre, som man kan skrue på, for at forbedre hastigheden.

Herunder fortæller jeg om nogle af de tiltag, du selv kan gøre noget ved, uden at have de største tekniske færdigheder.

Billeder

Store billedfiler gør din side utrolig langsom. Et billede bør altid blive uploadet i den korrekte størrelse og helst komprimeret, så det fylder op til 100 kb (og helst ikke større end 150 kb). 

Jeg vil klart anbefale, at du redigerer billedet inden du lægger det på hjemmesiden. Det kan du bruge et billedbehandlingsprogram til at lave, eller du kan bruge et komprimeringsværktøj. 

⭐ Jeg bruger primært Canva pro (affiliate link) som billedbehandlingsprogram. 

⭐ Jeg arbejder også i en online editor kaldet Pixlr. Det er et gratis, online billedbehandlingsprogram, som minder om Photoshop. 
⭐ Til at komprimere billeder, bruger jeg typisk TinyPNG.

Har du mulighed for at bruge ét af de nye formater som Googles ‘WebP’ eller formater som JPEG 2000 eller JPEG XR, skal du gøre det. Her får du en bedre komprimering uden at kvaliteten bliver forringet.
Hvis du ønsker at ændre dine billeder til WebP-formatet, skal du bruge et plugin som fx ShortPixl eller LiteSpeed Cache. Det er nemlig ikke alle browsere, som understøtter WebP. Så for at alle får en god oplevelse, når de besøger din hjemmeside, vil ShortPixl sikre, at de browsere, som ikke understøtter WebP, får vist billedet i det format, som du har uploadet det i.

Video og lydfiler

Video og lydfiler sænker hastigheden drastisk. Prøv derfor at have dem liggende andre steder. Det kan fx være:

  • Vimeo.
  • YouTube – her vil jeg anbefale, at du opretter en firmakonto.

Dine lydfiler, kan du fx have liggende hos:

Plugins og temaer

Uanset hvilket hjemmesideprogram du bruger, er det vigtigt, at det er opdateret. Det gælder både for temaer og plugins.

Jeg arbejder med og anbefaler WordPress, hvor det er vigtigt at vælge et letvægtstema. Det er et tema, hvor der ikke er mange ekstra features, og hvor koden er skrevet på en måde, så det eksekverer hurtigt.

For temaer gælder, at du skal have al branding som farvepalette og skrifttyper, inklusive have defineret hver overskrifttype (h1 – h6 og brødtekst) i selve temaet. Alt hvad du kan definere i temaet, skal du helst have lavet inden du bygger siderne. Det kan du med fordel gøre, for at øge hastigheden på sidevisningerne.

Prøv at holde dig til så få plugins som muligt. De plugins du ikke bruger, skal du slette. De plugins du kun bruger en sjældent gang, skal du slette, og geninstallere, når du får brug for det igen.

Sørg altid for, at dine temaer og plugins er opdateret. Det mest enkle er at slå auto-opdatering til, men stadig huske, at holde øje med, om alt er gået igennem, som det skal.

Browser caching

Browser caching betyder helt enkelt, at dit indhold bliver pakket og lagt  i den besøgendes browser. 

Browser caching er altså ikke hurtigere for den ‘førstegangsbesøgende’, men næste gang hun besøger din hjemmeside, vil indholdet blive vist hurtigere.

Et gratis plugin, som fx kan hjælpe dig med dette er WP Super Cache eller LiteSpeed Cache.

Andre ting, som hjælper på hastigheden

Er du god til alt det tekniske omkring din hjemmeside, er der flere knapper, du kan dreje på, for at optimere hastigheden. 

Jeg vil blot nævne nogle af mulighederne her, men da det ikke er mit ekspertområde, vil jeg ikke gå i dybden med disse løsninger. 

Jeg anbefaler da også, at du hiver fat i en ekspert på området, hvis du ønsker, at lave ændringer på disse punkter.

CSS/JavaScript: Ofte har vi mange CSS filer og JS kode liggende, som ikke bliver brugt, eller kun bliver brugt på enkelte sider. Det er derfor en god ide, at rydde op i og komprimere koden.

HTML-kode: Det samme gør sig gældende for HTML-koden. Oprydning og komprimering hjælper på hastigheden.

Hosting løsning: Ligger din hjemmeside på en server med rigtig mange andre hjemmesider, risikerer du at load-tiden bliver langsom. Der findes forskellige løsninger til at klare dette, men det er helt sikkert en god ide at se på, om der findes andre selskaber, som tilbyder en bedre hosting løsning, hvis dem du bruger er langsomme.

Test hjemmesidens hastighed

Hvis du er nysgerrig på, hvor hurtigt din side loader – altså hvor hurtigt en side bliver vist – er der forskellige værktøjer, du kan bruge.

Jeg kan anbefale 2 forskellige værktøjer:

Google Pagespeed insight: Giver dig en score på x ud af 100, for både mobil og computer. Scoren fortæller ikke hvor hurtig din hjemmeside er, men hvor godt din hjemmeside er optimeret til at være hurtig.

Samtidig fortæller den også, hvor du med fordel kan sætte ind.

Pingdom tools: Dette værktøj viser loadtiden, dvs. hvor lang tid det tager, inden din hjemmeside er klar til at blive vist. Samtidig får du en performance grade, som viser, hvor godt din hjemmeside er optimeret til at køre hurtigt. 

Når du bruger dette værktøj, skal du huske at vælge en server, som er tæt på. Jeg vælger fx ‘Europe – Germany – Frankfurt’.

5 tips til hastighedsoptimering

  1. Ryd op i dine billeder.
    Sørg for, at dine billeder har den størrelse, som du skal bruge dem til på hjemmesiden, og komprimér dem, så de ikke fylder så meget.
  2. Brug et letvægtstema
    Med et letvægtstema minimerer du antallet af CCS og JavaScript på din side. 
  3. Hold din hjemmeside (+plugins og tema) opdateret
    Husk altid at opdatere din hjemmeside, så den bruger den sidste nye php eller linux version, hvis du bruger WordPress. Det samme gælder for plugins og temaer. Det er med til at lukke sikkerhedshuller og sikre, at det altid er den nyeste software, som bliver brugt.
  4. Installer et Browser cache plugin
    Der skal laves et par indstillinger, når det er installeret, men ofte kan du finde en guide, som kan hjælpe dig.
  5. Installer et plugin, som rydder op i CSS og JavaScript
    Der findes gode plugins, som hjælper med at fjerne unødvendig kode. Det kan fx være et plugin som Autoptimize.

Jeg bruger selv LiteSpeed cache til både billeder, CSS, JavaScript, HTML og cache.