Når man nævner ordet ‘adgangskode’, er det tydeligt at se, at folks øjne begynder at flakke og se væk. Vi er nemlig eksperter i at bruge den samme adgangskode overalt og det er ofte fødselsdage, en let kombination på tastaturet eller andre koder, som er lette at huske og hacke.

Vi ved godt, at det er forkert, og vi burde finde en svær kombination med en blanding af store og små bogstaver, tal og tegn – men de er jo umulige at huske.

Indrømmet, adgangskoder er min store kæphest. 

Hvert år bliver der lavet en liste over de mest brugte adgangskoder, som hackere har brudt.

Mon din adgangskode er på listen? Det vender vi tilbage til om lidt.

Få også mine 6 tips til en sikker adgangskode nederst i denne artikel, hvis du ikke bruger en adgangskode generator.

Kunne det her være dig?

Du har en adgangskode, som du har brugt de sidste mange år – den er dejlig let at huske, fordi det er dit barns fødselsdato. Du bruger den både til din netbank, Facebook, Instagram, e-mail mm.

Nu bliver du hacket og så har hackeren adgang til din bankdata, sociale medier, din e-mail, dine arbejdsdokumenter, hvis du er selvstændig og alle andre steder, hvor der er sat en adgangskode – kun fordi, du bruger samme adgangskode til alt. 

I bedste fald får du en virus – i værste fald kan du blive udsat for identitetstyveri.

Forestil dig nu dette

Til hvert system, som kræver en adgangskode, bruger du en adgangskode generator til at lave en svær og sikker adgangskode. Samtidig aktiverer du 2-faktor godkendelse (også kaldet to-faktor autentifikation eller totrinsbekræftelse), dér hvor det er muligt. En 2-faktor godkendelse gør, at du skal godkende login til et system med en kode, som du modtager enten på sms eller lignende.

Du samler alle dine adgangskoder i én password manager eller adgangskodeadministrator, som du laver en svær adgangskode til – det er til gengæld den eneste adgangskode, du skal huske.

Hvis en hacker forsøger at få adgang til fx Facebook, skal han ikke kun gætte en svær adgangskode. Han skal OGSÅ igennem din to-faktor godkendelse. Skulle det alligevel endelig lykkes for ham at få adgang til din Facebook profil, så er det KUN Facebook han får adgang til og ikke alle andre systemer.

Er det besværligt JA for filan. Møg besværligt.

Men hvis det er irriterende og lidt besværligt for dig, så forestil dig det besvær, en hacker har.

Mest brugte adgangskoder

Lad os vende tilbage til de mest brugte adgangskoder. Hvert år bliver der nemlig lavet en liste over de mest brugte adgangskoder, baseret på lækkede kodeord fra hele verden.

Er din adgangskode på listen – eller minder den bare en lille smule om dem, så er det på tide, at få dem ændret.

Top 20 mest bruge passwords i 2020 er:

1. 123456

2. 123456789

3. picture1

4. password

5. 12345678

6. 111111

7. 123123

8. 12345

9. 1234567890

10. senha

11. 123456

12. 1234567

13. qwerty

14. abc123

15. Million2

16. 000000

17. 1234

18. iloveyou

19. aaron431

20. qqww1122

Det her er ikke specifikt adgangskoder fra Danmark, men det kunne lige så godt have været det. Prøv fx at udskifte ‘picture1’ med ‘billeder1’, ‘password’ med ‘adgangskode’ eller hvad med ‘iloveyou’ med ‘jegelskerdig’.

Hvad er det mindste skridt, du kan tage lige nu?

Vi oplever oftere og oftere hackerforsøg på både små og store virksomheder, samt privatpersoner. Det er derfor en rigtig god ide som virksomhedsejer, at sikre sig bedst muligt, for at undgå at blive hacket. Du risikerer nemlig at miste alt det, du har bygget op gennem mange år.

Jeg vil klart anbefale, at du både bruger en adgangskode manager, password generator og 2-faktor godkendelse. På den måde sikrer du dig selv og din virksomhed bedst muligt.

Jeg har i mange år brugt LastPass, og kan varmt anbefale dem. De har også en indbygget password generator.

6 tips til at forbedre din adgangskode

Hvis du ikke bruger en adgangskode manager, vil jeg som minimum opfordre dig til, at have forskellige adgangskoder til dine Social Medier, e-mail-konto, bank, virksomhed og andre følsomme systemer. På den måde, har du gjort det lidt mere besværligt for en hacker, at få adgang til alle dine kritiske systemer.

Forsøg at gøre dine adgangskoder unikke, lange og svære at gætte:

  1. Brug en unik adgangskode til dine forskellige systemer/konti.
  2. Undgå at bruge samme ord, som der er i dit brugernavn eller e-mail-adresse.
  3. Brug ikke almindelige navne på personer eller steder.
  4. Din adgangskode bør være minimum 8 karakterer lang og indeholde et stort bogstav og tal (Det behøver ikke kun at være stort bogstav i starten og tal i enden. Undgå at bruge årstal).
  5. Brug aldrig dine børn, mand, kone eller husdyrs navne, mærkedage eller lignende.
  6. Brug aldrig tastatur-smarte kodeord som fx qwerty eller kombinationer deraf 1qazxsw2 osv.

Prøv fx at lave en adgangskode med dit yndlingscitat eller en passage fra din yndlingsbog. Det kunne fx være fra H.C Andersens ‘Nattergalen’: I Kina ved du jo nok er kejseren en kineser.

Det kunne ændres til ‘1 Kina = kejseren en kineser‘. Her er der både brugt tal, stort bogstav, små bogstaver og tegn. Jeg har også skrevet teksten med mellemrum. Det er ikke altid muligt, men så kan du skrive koden ud i ét uden mellemrum.

Giver det mening? Det håber jeg.